Işık Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşiv Sistemi

Işık Üniversitesi'nin doğrudan veya dolaylı olarak yayınladığı kitap, kitap bölümü, makale, tez, bildiri, rapor ve araştırma verisi gibi tüm akademik yayınlar, uluslararası standartlara uygun olarak dijital ortamda tutulmaktadır. Platform, üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, akademik yayınları uzun süreli belleğinde tutar ve erişime sunar. Ayrıca, bu kaynaklar, yayınların etkisini artırmak ve bilimsel bilgiye sınırsız erişim sağlamak amacıyla telif haklarına uygun şekilde açık erişime sunulmaktadır.

 

Güncel Gönderiler

Yayın
0-6 Yaş çocuğu olan ebeveynlerde ebeveyn stresi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkide bireysel bütünlük duygusu ve aile bütünlük duygusunun aracı rolünün incelenmesi
(Işık Üniversitesi, 2024-01-29) Kurukütük, Günsu; Ünver, Buket; Özgür Polat, Pelin; Işık Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı
Sağlığa salutojenik yaklaşım modeli, biresyel tutarlılık duygusu ve aile tutarlılık duygusunun bireylerin stres düzeylerini ve dolayısıyla sağlık durumlarını belirleyebileceğini öne sürmektedir. Küçük bir çocuğa sahip olmaktan kaynaklanan ebeveyn stresi düşünüldüğünde, insanların stresle nasıl başa çıktıkları bireysel bütünlük duygusu ve aile bütünlük duygusu düzeyleriyle bağlantılı olabilmekte ve sağlık durumlarını etkileyebilmektedir. Uyku kalitesi de erken ebeveynlik döneminde fiziksel ve ruhsal sağlığın iyileştirilmesi için en önemli faktörlerden biri olduğundan, bu çalışma bireysel bütünlük duygusu ve/veya aile bütünlük duygusunun ebeveyn stresi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiye aracılık edip etmediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma 674 katılımcı (%72,4 kadın, M=33,9) ile gerçekleştirilmiştir. Veriler uygun örnekleme yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Ölçüm araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Stres Ölçeği, Aile Tutarlılık Ölçeği, Tutarlılık Duygusu Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi kullanılmış ve SPSS process macro programı aracılığıyla analizler gerçekleştirilmiştir. Ebeveyn stresi uyku kalitesinin güçlü bir yordayıcısı olarak bulunmuştur (ß= .30, p<.000). Aile bütünlük duygusu (ß=-.21, SE= .02, %95 CI [.02, .05]) ve bireysel bütünlük duygusu (ß= .02, SE= .01, %95 CI [.00, .04]) bu ilişkide kısmi aracılık etkisine sahiptir. Ancak, ikili aracılık etkisi modelinde, bireysel bütünlük duygusunun aracılık etkisi anlamlı bulunmamıştır (ß=-.05, p= .22). Bulgularımız, ebeveyn stresinin uyku kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu ve aile bütünlük duygusu düzeyinin bireysel bütünlük duygusuna göre daha anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, aile bütünlük duygusunu iyileştirmeye odaklanmanın, 0-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerde uyku kalitesi müdahalelerinde daha iyi sonuçlar verebileceği düşünülmüştür.
Organizasyon Birimi
Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel Sanatlar Bölümü
Bölümümüz dünyadaki çağdaş sanat gelişmelerini takip eden, bunları eğitim-öğretim programlarına yansıtabilen; resimden baskıresime, heykelden sanatta bilgisayar kullanımı ve multimedyaya kadar uzanan önü açık, disiplinlerarası bir program yapılanması içindedir. Program hem sanat stüdyo derslerinde hem de kuramsal derslerde seçmeli ders ağırlıklıdır. Öğrencilere ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geniş yelpazeli bir eğitim olanağı sunar. Sanat çalışmaları, sanat tarihinden felsefeye kadar kuramsal bilgi ile desteklenir.
Araştırmacı
Kahraman, Hasan Bülent
Prof. Dr.
Kars'ta başladığı ilköğrenimini Ankara'da tamamladı. Ankara Koleji'nin orta ve lise bölümlerini bitirdi. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Ekonomi dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi dalında doktora yapan Hasan Bülent Kahraman, Hacettepe, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Netkent Üniversitesi ve Princeton Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve akademik yönetici olarak çalıştı. 1977 yılından itibaren bağımsız yazar, sanat eleştirmeni, küratör ve kültür eleştirmeni olarak çalışmalarını sürdürmektedir. 1992 ve 1996 yılları arasında Kültür Bakanlığı Başdanışmanı, 1992 ve 1993 yılları arasında Kültür Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yılında üç ay süreyle Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevinde bulundu. Uzun yıllar Radikal Gazetesi'nde (1996-2005) ve Sabah Gazetesinde (11 Mayıs 2007- 1 Eylül 2017) yazdı. Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Danışma Kurulu İstanbul Bienali Danışma Kurulu üyeliği de bulundu (1992-2005). 2010'dan bu yana Contemporary Istanbul Genel Koordinatörü ve İcra Kurulu, Akbank Sanat Danışma Kurulu ve Sakıp Sabancı Müzesi İcra Kurulu Üyesidir. Kadir Has Üniversitesi bünyesindeki Galeri KHAS'ın kuruculuğunu, yöneticiliğini ve küratörlüğünü yapmıştır. Araştırma alanları Türk siyaseti, siyasal kuramlar, sosyal kuram, yapısalcılık sonrası felsefe, kültürel araştırmalar, görsel kuram, modern Türk edebiyatı, Türkiye popüler kültürü olarak sıralanabilir. TÜSES, SODEV, Tarih Vakfı, Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Middle East Studies Association of North America, College Art Association üyesidir. Işık Üniversitesi Akaademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı ve Stratejik Plan Uygulama ve Eşgüdüm Birimi Başkanlığı yaptı. 2015 yılında Brüksel'de düzenlenen Europalia Festivalinin Sanat Direktörlüğünü yapmıştır. 2022 yılı Nisan ayında Işık Üniversitesi Rektörü olarak atandı.
Yayın
Experiences from IYS 2020, public engagement and awareness activities in Turkey
(European Acoustics Association, 2023) Şaher, Konca; Sezgin, Hakika; Dümen, Ayça Şentop; Nas, Sezin; Kulak, Seda; Özçetin, Zuhal
The year 2020, which has been designated as the International Year of Sound with the intention of celebrating and promoting the importance of sound for science and society was ironically started as a silent and isolated year with the global COVID-19 pandemic. However, these unprecedented times and activities around the world, which explored the interaction between sound, technology and the society, presented sound experiences for humanity and the ecosystem that they have never had the opportunity to experience before. This study reports on the activities of Turkish Acoustical Society during these times and aims to draw attention to the benefits, challenges, and opportunities of the instruments for widening participation and spreading knowledge relating to sound. The main activities were public opinion survey on noise annoyance in dwellings before and during the pandemic, Turkish Glossary of Acoustic Terms, IYS Drawing and Composition Competition in Turkish schools and various seminars, interviews, podcast on social media channels. Our experience and findings suggest that designing and implementing activities that actively includes researchers, teachers, students and ordinary people may help increase public engagement behaviorally, emotionally, and cognitively, there by positively affecting awareness in sound related subjects.
Yayın
Saito, K. (2023). Marx in the Anthropocene: Towards the idea of degrowth communism. Cambridge University Press
(Işık Üniversitesi Yayınları, 2024-04-30) Güzelsoy, Halit
Kohei Saito reviews the Marxian approach to ecology, building on the work done under MEGA project. Marx’s perspective on history and the exploitation of nature differs significantly from what commonly attributed to him. Saito rigorously examines Marx’s evolving ideas, questioning concepts such as economic growth, free time, and the development of productive forces. Consequently, the absolute conclusion to be drawn from Marx’s ideas is not the glorification of endless production. By redefining wealth, the concept of degrowth communism emerges as an important political strategy.