The relationship between unionization, productivity and firm efficiency : evidence on the chemical industry in Turkey

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2011-12-28

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

The purpose of this dissertation is to review the effects of unionization on productivity in the Turkish Chemical sector. The data proceed from the firms listed in the fırst and second five hundred firms in the revievv conducted by ICI (İstanbul Chamber of Industry) betvveen 1998-2006. Both parametric and nonparametric research methods were used in the study. ANOVA analysis as a parametric method was employed in two different ways. First, by including the totality of the chemical sector firms considered, the degrees of productivity of the firms and factors that may affect the productivity were investigated in terms of unionization status (union, non- union and 2nonbinding collective agreement3 groups). Then, after the firms were arranged within subgroups (general chemicals, pharmaceuticals, oil and plastics), ANOVA analysis was applied again to investigate the differences betvveen the effects of unionization on corporate productivity with regard to these subgroups. In the second parametric method, panel regression analysis was applied to unionized firms, by employing a modified Cobb-Douglas production function. Then, by means of Data Envelopment Analysis, another non-parametric research method, the relative productivity scores in union and non-union firms vvere computed for each year in the 1998-2006. This method enabled productivity comparisons between union and non- union firms on an annual basis. Later, another nonparametric method, Malmquist Productivity analysis was applied using the panel data set between 1998-2006 period. Malmquist Productivity Index, made it possible to deteırnine the productivity shift in union and non-union firms vvithin the 9 year period in a comparative manner. Finally, in-depth interviews were conducted with a number of firms as well as with labor and employer unions in order to highlight the results. İn conclusion, nonunion firms vvere found more productive compared to the union and 2nonbinding agrrement firms3. Besides, it vvas detected that increase in union density in union firms has a productivity raising effect.
Bu tez çalışmasının amacı Türkiye Kimya sektöründe sendikalaşmanın verimlilik üzerine etkilerinin incelenmesidir. Veriler 1998-2006 yılları arasında ISO'nun yaptığı değeri indirmede ilk ve ikinci beşyüze giren firma verileridir. Araştırmada parametrik ve nonparametrik sayısal araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Parametrik bir yöntem olan ANOVA analizi iki şekilde uygulanmıştır. İlk olarak, tüm kimya firmaları analize katılarak sendikalaşma durumuna göre (sendikalı, sendikasız ve yetkisiz sözleşmeli) firmaların verimlilik ve verimliliğe etkili faktörler incelenmiştir. Ardından, kimya alanı firmaları benzer faliyetlerine göre altgruplarına (genel kimya, ilaç, petrol ve plastik) ayrılarak ANOVA analizi tekrar uygulanmış ve sendikalılığın firma verimliliğine etkisinin kimya alt faliyet alanlarına göre nasıl farklılık gösterdiği incelenmiştir. İkinci bir parametrik yöntem olan regresyon analizinde Cobb-Douglas üretim fonksiyonunun modifıye edilmiş bir şekli kullanılarak sendikalı firmalarda verimlilik etkisi incelenmiştir. Nonparametrik bir araştırma yöntemi olan Veri Zarflama Analizi ile 1998- 2006 yılları arasında her bir yıl için sendikalı ve sendikasız firmaların birbirlerine göre göreceli olarak etkinlik skorları tespit edilmiştir. Ayrıca bu yöntem kullanılması ile sendikalı ve sendikasız firmalarda yıl bazında verimlilik karşılaştırması yapılmıştır. Bunu takiben yine non-parametrik bir yöntem olan Malmquist Productivity analizi, 1998-2006 yılları arası panel veri seti kullanılarak uygulanmıştır. Malmquist Productivity Index kullanılarak 9 yıllık dönem içerisinde sendikalı veya sendikasız firmalardaki etkinlik değişimleri göreceli olarak tespit edilmiştir. Son olarak yapılan ampirik yöntemlerin sonuçlarına ve olası nedenlerine ışık tutabilmek için derinlemesine mülakat yöntemi bazı firmalara ayrıca işveren ve işçi sendikalarına uygulanmıştır. Sonuç olarak, sendikasız firmalar sendikalı ve yetkisiz sözleşmeli firmalara göre daha verimli bulunmuş, ayrıca sendikalı firmalar da sendikalaşma oranındaki artışın verimliliği arttırıcı etkisi tespit edilmiştir.

Açıklama

Text in English ; Abstract: English and Turkish
Includes bibliographical references (leaves 154-167)
xv, 185 leaves

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Komşuoğlu Yılmaz, N. (2011). The relationship between unionization, productivity and firm efficiency: Evidence on the chemical industry in Turkey. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.