Dijital platformlar sonrası izleyici alışkanlıklarının kuşaklara göre değerlendirilmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021-04-22

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Television has changed the world drastically since its invention. It has served people in many ways ranging from informing, entertaining, and creating public opinion and has managed to become one of the most widely used mass media tools for more than a century. Recently, as the digitalization is gaining more and more power in the world, new information and entertainment sources and ways have been developed. With the proliferation and acceleration of the Internet, new broadcasting channels have emerged that offer online or offline viewing via the Internet with devices such as smart mobile phones, tablets and portable computers. These digital platforms, which challenge traditional broadcasting routines, offer lower cost broadcasting opportunities. They also aim to reach more people on the internet. Therefore, they have managed to become a strong alternative to television and continue to be accepted and proliferated day by day. Television broadcasting, which is in mutual interaction with societies, continues to take steps to provide a more individual and even interactive experience while maintaining this function. The interest toward these digital broadcasting channels, which have managed to become a global phenomenon, may vary among people of different age groups and educational and economic status. This study shows how and in what direction traditional television viewing habits and the preferences of viewers have changed with new broadcast media such as YouTube, Netflix, Amazon Prime, IPTV, and what kind of similarities or differences we observe in the preferences and habits of Generation X, Generation Y and Generation Z toward digital media. In order to reveal these, here I present a survey study.
Televizyon icat edildiği günden bugüne dünyayı değiştiren bir cihaz olmayı başarmıştır. Bilgi edinme, eğlendirme, haberdar etme, kamuoyu oluşturma gibi birçok rolü üstlenmiş yüz seneyi aşkın zamandır toplumunun en yaygın kullandığı kitle iletişim araçlarından biri olmuştur. Karasal yayıncılık, kablolu yayıncılık, uydulu yayıncılık teknolojiye entegre olarak teknik olarak sürekli dönüşen televizyon yayıncılığının şekli dijitalleşmenin egemen olduğu son yıllarda internet yayıncılığı ile yeni bir form daha elde etmiştir. İnternetin yaygınlaşması ve hızlanması, internet aracılığı ile akıllı cep telefonu, tablet ve taşınabilir bilgisayar gibi cihazlar ile yine internet üzerinden çevrimiçi (online) ya da çevrimdışı (offline) izleme imkanları sunan yeni dijital yayın mecraları ortaya çıkmıştır. Geleneksel yayıncılık ezberlerini bozan, daha düşük maliyetli yayıncılık fırsatı sunan, internet üzerinden daha fazla insana ulaşılmasını hedefleyen bu dijital platformlar televizyona kuvvetli bir alternatif olmayı başarmıştır ve dünya genelinde gün geçtikçe daha fazla kabul görmeye ve çoğalmaya devam etmektedir. Toplumlarla karşılıklı etkileşim içerisinde olan televizyon yayıncılığı bir yandan bu işlevini sürdürürken öte yandan daha bireysel hatta interaktif bir deneyim sunma yönünde adımlar atmaya devam etmektedir. Küresel birer fenomen olmayı başarmış bu dijital yayın mecralarına gösterilen ilgi farklı yaş gruplarında, farklı eğitim ve ekonomik koşullarda yaşayan insanlarda çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu çalışma geleneksel televizyon izleme alışkanlıkları ve izleyicilerin tercihlerinin YouTube, Netflix, Amazon Prime, IPTV gibi yeni yayın mecraları ile nasıl, ne yönde değiştiğini, X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı özelinde tercih ve alışkanlıkların ne gibi benzerlik ya da farklılıklar gösterdiğini, dijital platformlardan ve geleneksel televizyon yayını yapan yayıncılardan beklentilerin neler olduğunu katılımcılara internet ortamında sunulan anket çalışması ile tespit etmeyi amaçlamaktadır.

Açıklama

Text in Turkish ; Abstract: English and Turkish
Includes bibliographical references (leaves 73-79)
xi, 85 leaves

Anahtar Kelimeler

Television, Digital platform, Viewing habits, Generation, Televizyon, Dijital platform, İzleme alışkanlıkları, Kuşaklar

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Toğuşlu, C. (2021). Dijital platformlar sonrası izleyici alışkanlıklarının kuşaklara göre değerlendirilmesi. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.