Populism, social media and immigration: the use of twitter as a platform for anti-immigration discourse in Italy and the U.S.

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2021-06-23

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

This study takes the tweets shared by 45th president of the United States Donald Trump and Italian populist leader Matteo Salvini throughout 2018, to conduct a manual comparative content analysis in order to identify the main characteristics of their antiimmigration discourse on social media. The analysis aims to answer the following research question: How did Donald Trump and Matteo Salvini use Twitter as a platform for antiimmigration discourse in 2018? The ultimate goal is to consider the two leaders’ anti-immigration discourse in order to identify the specific textual elements and emotional tone used to mention immigration and refugees in order to recognize the dominant frames and narratives employed. This includes the attempt to also determine the emotional tone, attitudes and opinions used to address immigration and immigrants by both leaders. The results indicate that the online anti-immigration discourse of the two political leaders included the identification of immigrants as an economic burden, as potential threats and, in general, as scapegoats of different issues. Few recent studies have addressed the characteristics of online popülist communication in relation to a specific topic, especially not through the manual comparative content analysis of two political leaders coming from very different backgrounds. The purpose of this research is to fill this gap by supplying a framework for the analysis of the populist anti-immigration discourse on social media. This work suggests that social media can be used as a tool by populist leaders to construct an antiimmigration discourse that relies on the creation of a hostile narrative, a derogatory language and occasional mockery.
Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nin 45. Başkanı Donald Trump ve İtalyan popülist lider Matteo Salvini’nin 2018 yılı boyunca paylaştığı tweetleri ele alarak sosyal medyadaki göçmenlik karşıtı söylemlerinin temel özelliklerini belirlemek için manuel bir karşılaştırmalı içerik analizi yapmıştır. Bu tezin dayandığı araştırma sorusu şu şekilde ifade edilebilir: Donald Trump ve Matteo Salvini, 2018’de göçmenlik karşıtı söylemler için Twitter’ı bir platform olarak nasıl kullandı? Araştırmanın amacı, kullanılan dominant çerçeveleri ve anlatıları ortaya çıkarmak, göç ve mültecilerden bahsederken kullanılan spesifik metinsel unsurları ve duygusal tonu belirleyebilmek için iki liderin göçmenlik karşıtı söylemini analiz etmektir. Buna her iki liderin göç ve göçmenlere ilişkin olarak kullandığı dil ve bu dilin duygusal tonu ile, tutumları ve görüşleri belirleme girişimi de dahildir. Araştırma, iki siyasi liderin göçmenlere ilişkin çevrimiçi söyleminin göçmenleri ekonomik bir yük, potansiyel bir güvenlik tehditi ve genel olarak tüm sorunların günah keçisi olarak çerçevelenmesine dayandığını ortaya çıkarmıştır. Son zamanlarda yapılan az sayıdaki araştırma, spesifik konulardaki popülist iletişim özelliklerine atıfta bulunmuş, ancak bunu özellikle çok farklı sosyal altyapılardan gelen iki siyasi liderin sosyal medya paylaşımlarının kıyaslamalı içerik analizi yöntemini kullanarak yapmamıştır. Bu araştırmanın amacı, sosyal medyadaki popülist göç karşıtı söylemin analizi için bir çerçeve sağlayarak bu boşluğu doldurmaktır.

Açıklama

Text in English ; Abstract: English and Turkish
Includes bibliographical references (leaves 143-158)
xi, 159 leaves

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Vitiello, R. M. (2021). Populism, social media and immigration: the use of twitter as a platform for anti-immigration discourse in Italy and the U.S. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.