Türkiye’de KOBİ’lerde bütçe hazırlama esasları ve bir uygulama

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2017-01-30

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Ülke ekonomimiz içerisinde sayı ve istihdam açısından önemli bir yere sahip KOBİ’ler, küreselleşmenin hızla yayıldığı Dünya’mızda kendilerine yer bulmak, mevcut konumlarını korumak ve geliştirmek zorundadırlar. Küreselleşmeyle beraber, ülkelerin siyasal, sosyolojik, kültürel ve ekonomik yönleriyle dünya ölçeğinde yayılma eğilimleri hızla artmaktadır. Ülkeler arası ekonomik pazarların genişlemesiyle rekabet de en üst seviyeye çıkmıştır. Bu da işletmelerin üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Pazar dendiğinde artık ülke sınırları değil tüm Dünya piyasaları konuşulmaktadır. İşletmelerin değişen bu durumlara karşı kendilerinin esnekliklerini daha da yüksek noktalara taşıyıp, profesyonelliklerini geliştirmeleri gerekmektedir. Rekabet stratejisinde hızlı davranan ve esnekliği yüksek olan işletmeler ayakta kalırken, diğer işletmeler bu gelişmelerden olumsuz etkilenmektedir. Olumsuzluğun minimize edilmesi ancak iyi bir organizasyon, plan ve kontrol dâhilinde gerçekleşebilir. Bu çalışmanın amacı, literatürdeki tanımlar ve uygulamalar ışığında, güncel gelişmeleri de irdeleyerek, Türkiye’nin belkemiği KOBİ’lerin bütçe hazırlama süreçleri ve bu süreçte yaşanabilecek olumsuzluklara öngörü sunmaktır. Çalışmada ülkemizin dinamosunu oluşturan KOBİ’ler için bütçe hazırlamanın esasları hakkında ayrıntılı bir çalışma yapılmış ve tekstil sektöründen örnek bir uygulama ile anlatım pekiştirilmiştir. Çalışma sonucunda bütçe uygulamalarının hazırlık ve uygulama aşamasının uzun ve maliyetli olmasından dolayı işletmeler tarafından yapılmadığı veya eksik yapıldığı gözükmektedir. İşletmelerin bütçeleme, yani plan ve kontrol çalışmaları olmadan vizyon ve misyonlarında sonuca ulaşmaları mümkün olamayacaktır.
SME's which have an important place in term of number and employment in Turkey's economy has to protect and develop their current position to find a place in the world where globalization spreads rapidly. Along with globalization, the tendency of the countries to disappear from the world scale by their political, sociological, cultural and economic aspects is increasing rapidly. Competition has also reached the highest level with the expansion on inter- country economic market, with in turn increase the pressure on businesses. The terms of Market become global. When we talk about market, it cannot be limited only with one country, it includes whole world economy. In order to adapt to whole these innovations businesses have to increase their flexibility and improve their professionalism. Firms which cannot adapt are adversely affected while businesses that are fast in the competitive strategy and with high flexibility can survive. Organization, plan and control minimize negativity. The aim of this study is to present the budget preparation processes of SME's, which are the backbone of Turkey, and the problems that may be experienced in this process, by examining current developments in the light of definitions and applications in the literature. A detailed study has been carried out on the principles of budget preparation for SMEs that make up our country's dinamos in the study and the narration has been reinforced with an exemplary application from the textile sector. As a result of the study, it seems that the budget practices are not made or incomplete by the enterprises because of the long and costly preparation and implementation phase. Businesses will not be able to achieve their vision and mission without budgeting, planning and control work.

Açıklama

Text in Turkish ; Abstract: Turkish and English
Includes bibliographical references (leaves 159-170)
xiv, 170 leaves

Anahtar Kelimeler

Bütçeleme, KOBİ, Kontrol, Maliyet muhasebesi, Planlama, Budgeting, Control, Cost accounting, Planning, SME

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Aksoy, T. (2017). Türkiye’de KOBİ’lerde Bütçe Hazırlama Esasları Ve Bir Uygulama. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.