Consumers’ behaviors in organic product market an empirical application

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2020-01-15

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Işık Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Araştırma projeleri

Organizasyon Birimleri

Dergi sayısı

Özet

Interest in consuming organic products had remarkably increased since mid80’s. Numerous researches and studies have been conducted on the reasons of consumers who prefer organically produced foods rather than conventionally produced ones. Conducted studies revealed that although the demand is increasing each year, organic agriculture occupies only a small percentage of global agriculture. This is surprising as organic agriculture does not only protect human health but also helps in preserving and conserving environment of our planet and ensures sustainability. The demand for organic products in our country is very low. While organically produced food industry is a profit promising branch of the economy, it is also a source of wellness for humans, animals and environment. Therefore, the reasons of consumers for not buying organically produced food must be studied carefully to raise the awareness on the benefits of these products as well as their effects on human health, animal welfare and environment. This thesis is focusing on why consumers are not willing to purchase organic foods? What is preventing them to purchase? Why are they still going for conventionally produced products in this era of scientific developments proving that conventional agriculture is harming human body and environment and also animals? Can modifications in the market or in the marketing of organically produced foods convince them to purchase? What can those modifications be? Can they be realized? This thesis will aim to find out answers to these questions.
Organik ürün tüketimine duyulan ilgi 80’lerden beri oldukça artmıştır. Geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünler yerine organik yöntemlerle üretilmiş ürünleri tercih eden tüketicilerin gerekçeleri hakkında çok sayıda araştırma ve çalışma yürütülmüştür. Yürütülen çalışmalar ortaya çıkartmıştır ki, her ne kadar talep her yıl artmaktaysa da, organik tarım dünya tarımının sadece küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Organik tarım sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda gezegenimizin doğal çevresini korumaya yardımcı olduğundan ve sürdürülebilirliliği de temin ettiğinden, bu şaşırtıcı bir sonuçtur. Ülkemizde organik ürünlere olan talep oldukça düşüktür. Organik yöntemlerle üretilmiş ürün sanayii ekonominin kazanç vaadeden bir dalını oluşturmaktayken, aynı zamanda insan, hayvan ve çevre sağlığı için de önemlidir. Bu nedenle, bu ürünlerin faydaları ve aynı zamanda insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerindeki etkileri hakkındaki farkındalığı arttırmak amacıyla tüketicilerin organik yöntemlerle üretilmiş gıdaları almama nedenleri üzerinde dikkatli şekilde çalışılmalıdır. Bu tez tüketicilerin neden organik ürün satın almaya istekli olmadıkları üstünde durmaktadır. Satın almalarını engelleyen nedir? Geleneksel tarımın insan bedenine ve çevreye ve hayvanlara zarar verdiğini kanıtlayan bilimsel gelişmelerin yaşandığı bu çağda neden halen geleneksel yöntemlerle üretilmiş ürünleri almaktadırlar? Organik ürün pazarında veya pazarlanmasında yapılacak değişiklikler onları satın almaya ikna edebilir mi? Bu değişiklikler nasıl olabilir? Gerçekleştirilebilirler mi? Tez işte bu sorulara cevap bulmaya çalışacaktır.

Açıklama

Text in English ; Abstract: English and Turkish
Includes bibliographical references (leaves 126-143)
xvi, 148 leaves

Anahtar Kelimeler

Organically produced foods, Human health, Consumers’ behaviors, Conventional agriculture, Organic agriculture, Organic yöntemlerle üretilmiş gıdalar, İnsan sağlığı, Tüketici davranışları, Geleneksel tarım, Organik tarım

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Yarman Ak, A. E. (2020). Consumers’ behaviors in organic product market an empirical application. İstanbul: Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.